Even terug in Kuching
1 augustus 2024 - Kuching, Maleisië
Twee dagen terug naar de kattenstad.
1 augustus
Vandaag draait het om relaxen! Lang ontbijten, beetje zwemmen, beetje spelen, beetje lezen, extra schermtijd, een spelletje… zo komen we de dag wel door!
In de avond pakken we de watertaxi naar overkant. Er zitten vier volwassenen bij ons in de boot en met elkaar zoeken we naar de juiste balans. Het bootje schommelt en helt naar de ene kant: één volwassene stapt over naar het bankje aan de andere kant. Maar nu kiepen we de andere kant op: volwassene terug en kind naar de andere kant. Uiteindelijk vinden we zo de juiste verdeling en varen we naar de overkant. Terwijl er zeker drie moskeeën in deze straat oproepen voor het gebed, lopen we gezellig langs de oever. De mensen hier zijn heel vriendelijk en geïnteresseerd. We gaan op de foto, worden gefilmd, kinderen geven ons een boks of high-five, Dex krijgt veel reacties op zijn Liverpool shirt en overal de vraag: ‘Where are you from? You like Kuching?’. Mensen rijden al zwaaiend voorbij op brommertjes, kinderen zijn aan het spelen met vliegers en wijzen trots naar het dorp waar ze wonen. In de rivier wordt geoefend voor een wedstrijd traditioneel roeien en als één boot ons ziet, stoppen ze: ‘What’s your name? Hi Ilona! My name is … You are beautiful daughter! She wants to row?’ enz. Het zorgt voor veel bekijks en lol.
In de Islamitische foodcourt is ook een westers kraampje. De kinderen kiezen een burgertje en wij even verderop een soort noodle soep. Het is allemaal weer erg lekker!
Als we het op hebben, maken we ons spelletje Wizard af. Vanuit een ander kraampje krijgen we dan een bakje met een soort kroepoek aangeboden ‘Enjoy your meal’. Zo lief! Wat is het toch weer fijn om bij deze vriendelijke Aziatische mensen te mogen zijn. Iedereen is in voor een praatje, geeft tips, wil helpen en praat vol trots over de staat en stad.
We zien aan deze kant van de stad veel (straat) katten, maar ook daar wordt met veel respect mee omgegaan. Als we teruglopen, zien we een moederkat met kitten. Daar kunnen we natuurlijk niet zomaar langslopen. We aaien ze en de kinderen spelen met een stokje met het kleine pluizenbolletje. Terug bij de steiger wordt er door meerdere mannen gevist met hengels en grote netten. Ook in de boot terug moeten we met elkaar zoeken naar een goede balans en na een ijsje van de supermarkt, duiken we lekker ons bed in.
2 augustus
Vandaag regent het hard en veel, we kunnen nu goed zien waarom het hier zo mooi groen is. En gelukkig past die regen prima in ons plannetje, want we gaan vandaag naar het Sarawak Cultural Village: een soort openluchtmuseum, met allemaal huizen van de verschillende stammen en etnische groepen die met elkaar leven in Sarawak. We bezoeken tallhouses, longhouses, Chinese en Maleise woningen van o.a. de Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Penan en Melanau. De mensen in deze woningen (die vaak zelf bij deze stam horen en volgens deze manier en cultuur leven) vertellen over hun levensstijl, gebruiken en tradities.
Vooral van de Iban zijn de kinderen onder de indruk. Het is de grootste bevolkingsgroep van Sarawak en zij waren vroeger koppensnellers! In het huis werd de schedel van de tegenstander gehangen. Daaronder werd een vuurtje gemaakt om de ziel te voeden. Het was een statussymbool, maar werd ook gezien als bescherming voor het huis. Gek idee dat jouw vijand jouw gezin beschermd, toch?
De Iban-man kreeg voor iedere nieuwe schedel een tatoeage, een grote veer op zijn tooi en een geweven kleed.
We kijken naar een mooie (en soms grappige) dansshow, waar Dex en Féline zelfs nog even aan meedoen! Zo tof dat ze dat (vrijwillig!) hebben gedaan. Wel helemaal achteraan, dus er zijn helaas geen beelden van ;-) Maar leuk was het!
Alle huizen in het dorp zien er anders uit. Binnen zien we hoe deze mensen koken (en natuurlijk koopt onze Dex een lekker pakje met cakejes), hoe de dames weven, handwerken, hoe de mannen messen smeden en de handvaten uit het hout bewerken, hoe de pijlen voor de blaaspijp en de blaaspijp zelf worden gemaakt, hoe er muziek wordt gemaakt en gedanst wordt, welke spelletjes er worden gespeeld, enz. Leuk om te zien en te horen!
Ik vind het wel een mooi idee, zo’n longhouse. Er zijn buiten de stad nog veel longhouses waar tot wel 100 gezinnen in wonen. Ieder gezin een eigen voordeur en in sommige huizen zijn er ook meerdere slaapkamers. Met de hele familie onder één dak wonen en elkaar helpen en vinden als het nodig is: mooi!
Tijdens de show zagen we al hoe goed de blaaspijp wordt gebruikt. De mannen van de stammen kunnen wel tot 80 meter ver of hoog schieten, boven de bomen van het regenwoud uit! Dat willen wij natuurlijk ook wel even proberen! We merken dat het best lastig is. Je moet hard blazen en goed kunnen richten. Dex blijkt de kampioen: zijn pijl gaat dwars door het blikje waar we op moeten schieten! Rogier raakt hem ook! Fien, Riff en ik moeten nog even verder oefenen.
Dex doet ook mee met een springspelletje. Twee dames klappen op de grond met grote bamboestokken tegen elkaar aan. Op dit ritme moet je dan tussen de stokken doorspringen. Ik hoop maar dat zijn voeten niet tussen de klappende stokken komen, maar hij doet het hartstikke goed!
Het dorpje ligt in de jungle, dus ook vandaag zien we apen, een grote mooie eekhoorn, op zoek naar rupsen in opgekrulde bananenbladeren, en leguanen.
Thuis kijken we Friends op de smart-tv en pakken we de koffers weer in. Morgen nemen we afscheid van dit fijne appartement.
Anneke:7 augustus 2024Leuk verhaal weer. En wanneer gaan we óns longhouse bouwen? Zó gezellig met z’n allen bij elkaar!!!!! 😂
Quileen:7 augustus 2024Fantastisch weer. Alles 🌴🦧🌞🛖🏞
Chris Redmeijer:7 augustus 2024Prachtig! Dit is wel weer een top vakantie Leuk om te lezen Geniet ervan .
Dieuwertje:7 augustus 2024Klinkt alsof jullie je weer amuseren. Zo heerlijk toch in die oosterse landen. Laat de verhalen maar komen 👍💋
Ella:7 augustus 2024Super leuk weer om te lezen en zo een beetje met jullie mee op reis te zijn. Geniet lekker!!!
Esther:8 augustus 2024Leuk deze afwisseling tussen natuur en cultuur! En inderdaad de mensen zijn zo vriendelijk, tevreden en vrolijk! Genietse!